header image
Meniu
Prima Pagina
Ghiduri
Legi
Retete culinare
Home
Login Form
Username

Password

Remember me
Password Reminder
No account yet? Create one
Syndicate
Prima Pagina arrow ZIDARIE arrow Caramida
Caramida PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sep 03, 2006 at 01:20 AM
Aproape totul despre zidarie.
Caramizile sunt unele dintre cele mai vechi si mai raspândite produse ceramice. Ele se utilizeaza in constructia cladirilor individuale sau, in cazul constructiilor combinate (cu metal, ciment sau sticla), se folosesc pentru pereti neportanti.

Produse din ceramica bruta

In functie de domeniul de utilizare, produsele ceramice brute cu ciob poros cuprind urmatoarele tipuri: caramizi; tigle si coame pentru invelitori; corpuri ceramice pentru plansee; cahle de teracota.

Caramizile sunt de mai multe feluri: caramizi pline; caramizi cu goluri verticale; caramizi poroase pentru constructii si termoizolatii; placaje pentru zidarie aparenta.
In functie de tehnologia de fabricatie folosita, caramizile pot fi fabricate prin metoda plastica sau prin presare semiuscata. Caramizile manuale pline au o forma geometrica de paralelipiped si dimensiuni modulare: latimea este, de obicei, egala cu jumatate din lungime. Muchiile si suprafetele trebuie sa fie drepte si fara stirbituri. In functie de rezistenta la compresiune, caramizile sunt grupate in trei marci (50, 75 si 100), iar dupa densitatea aparenta sunt grupate in trei clase (C1, C2 si C3). Caramizile si blocurile ceramice de zidarie cu goluri permit reducerea grosimii peretilor datorita caracteristicilor termoizolante superioare, reducând totodata incarcarea fundatiilor. Golurile blocurilor ceramice reprezinta 15- 45% din volumul acestora.

Porozitatea si absorbtia apei - variaza in limite foarte largi, in functie de felul materialului si de tehnologia de fabricatie; porozitatea nu trebuie sa depaseasca 20% pentru a nu afecta rezistentele mecanice si cele la inghet-dezghet ale produselor. Culoarea caramizilor si a tiglelor difera, in functie de compozitia chimica si de temperatura tratamentului termic (arderea), de la galben pai la verzui.

Rezistenta la inghet - produsele ceramice expuse in mod curent intemperiilor trebuie sa reziste actiunilor repetate de inghet-dezghet; apa absorbita in porii produselor isi mareste volumul cu circa 9% pe parcursul inghetarii, exercitând asupra peretilor, porilor si a capilarelor presiuni care pot atinge pâna la 2.800 atmosfere; procesul de distrugere partiala sau totala a produsului argilos ars poros sub actiunea repetata a inghetarii si dezghetarii apei din pori se numeste gelivitate; produsele ceramice trebuie sa fie, deci, negelive pentru a corespunde ca materiale de constructie;

Eflorescenta - uneori produsele sub forma de caramizi se acopera cu un strat alb pe suprafata acestora, care, cu timpul, poate sa se indeparteze de pe produs. Aceste extrudari de la suprafata produselor se numesc eflorescente. Cauza aparitiei lor este deplasarea unor saruri solubile, prin capilaritate, din interiorul produsului la suprafata acestuia. Ele pot deveni vizibile la iesirea produselor din cuptor, dupa umezirea lor.

Macerarea argilei - pentru obtinerea unei mase ceramice omogene care sa asigure fabricarea caramizilor de buna calitate, argila extrasa din cariera trebuie sa fie prelucrata intrucât prezinta o structura compacta, stratificata si neuniforma. Pentru distrugerea structurii naturale a argilei se recurge la macerare. Aceasta este un proces fizico-mecanic de expunere a argilei actiunii agentilor atmosferici (vânt, ploi, inghet-dezghet etc.), cu scopul maruntirii acesteia, a plasticizarii si a uniformizarii umiditatii si a eliminarii sarurilor solubile care duc la aparitia eflorescentelor pe produsul finit.

Prepararea - la presa Bongioanni, caramizile si blocurile ceramice sunt preluate automat si sunt incarcate pe coloana pivotanta. Conditiile care se impun produselor fasonate sunt urmatoarele: sa aiba o umiditate potrivita (22-23%); sa fie vacuumizate suficient; sa aiba fete si muchii laterale netede, iar fetele de taiere sa fie paralele.
Aproape totul despre zidarie.
Polls
Este oare binevenit un astfel de site?
  
Cine este Online
We have 1 guest online