header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow Instalatii arrow Hidroforul si problema uzuala
Hidroforul si problema uzuala PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Feb 13, 2011 at 05:31 PM

O problema uzuala care apare de obicei la hidrofoare!

Presiunea apei din casa este asigurata de hidrofor. Hidroforul este alcatuit dintr-un vas si o pompa destul de zgomotoasa, de aceea este bine sa-l asezam in camera tehnica a casei. Hidroforul porneste cand presiunea din circuitele de instalatii scade sub o anumita valoare (care este setabila) iar pompa va introduce apa in instalatie (din vasul tampon) pana la un nivel maxim al presiunii, de asemenea setabil.

Noi am setat ca la 2.5 atmosfere hidroforul sa porneasca, iar la 3.5 atmosfere sa se opreasca. Am probat folosind simultan mai multe bai (nu trebuie sa scada presiunea). Pentru aspersoare presiunea este suficienta. Un aspersor are nevoie de 1.5 atmosfere, iar ele functioneaza cate 2.

Ne putem da seama daca un hidrofor functioneaza corect dupa perioadele de porniri/opriri. Cand pompa porneste trebuie sa functioneze indelung. Daca porneste pentru o perioada scurta, se opreste, porneste iar, se opreste sau chiar porneste si se opreste de mai multe ori pe secunda, nu este bine. Asta nu inseamna ca este stricat. In vasul hidroforului se afla o “perna de aer” care pierde din presiune si nu mai semnalizeaza corect pompa.

Ce e de facut?

Pentru ca hidroforul sa functioneze corect trebuie sa refacem presiunea in perna de aer. Scoatem hidroforul din priza, inchidem robinetul pe intrare (de la vasul tampon) si dam drumul la apa in casa, sa golim instalatia (ceasul de presiune va arata 0). Inchidem circuitul de la pompa in spre casa. In lateralul vasului este un capacel in spatele caruia este un ventil. Cu o pompa de unflat roti, sau un compresor, aducem presiunea in jurul valorii de 1.6 atmosfere. Punem hidroforul in priza, deschidem circuitele si acum totul va functiona cum trebuie.

Last Updated ( Feb 13, 2011 at 09:31 AM )
Aproape totul despre zidarie.