header image
Prima Pagina arrow Retete culinare arrow Conserve arrow Gogonele
Gogonele PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Dec 19, 2009 at 03:13 AM

8 kg gogonele, 1 kg morcovi, 1 varz? alb?, 1 conopid?, ?elin?, sare, 2 r?d?cini de hrean (pentru un borcan de 10 l), usturoi.

Se aleg gogonele mari ?i s?n?toase, pîrgui?e care se spal? ?i se pun intr-un borcan de sticl? curat ?i uscat. Se a?az? pe fundul borcanului frunze de ?elin?, boabe de piper ?i c??ei ele usturoi. Se pun între legume buche?ele de conopid?, rondele de morcov ?i ?elin? ?i felii de varz? alb?. Un conservant natural puternic este hreanul, care se poate folosi la toate mur?turile. Se cur??? hreanul ?i se taie felii pe lung, se pun printre gogonele ?i, cînd opera?ia s-a terminat, se toarn? deasupra saramura rece sau c?ldu??, dup? ce a fost fiart?. Borcanul se leag? a doua zi, cînd legumele au fost asigurate cu destul lichid ?i saramura potrivit?. Pentru a se p?stra mai bine, se pot ad?uga în saramur? 5-6 linguri de o?et ?i o lingur? de zah?r.
Se p?streaz? borcanul, ca oricare alt? conserv?, în c?mar? curat? ?i bine aerisit?.

Mic dic?ionar al betonului: