header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 2.1.3. Conservarea si depozitarea lemnului
Partea 2.1.3. Conservarea si depozitarea lemnului PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Jul 19, 2006 at 05:33 AM

Conservarea lemnului.

    Lemnul folosit in constructii trebuie conservat pentru a rezista la actiunea factorilor atmosferici si biologici (atacul ciupercilor si insectelor xilofage), incendii etc. Acest lucru se poate face prin mai multe metode:

    Antiseptizarea. in acest caz, lemnul se impregneaza sau se vopseste cu substante antiseptice, cum ar fi: carbolineum, ulei de creozot, fluorura de sodiu, sulfat de cupru (piatra vânata) etc. Lemnul se mai poate antiseptiza si prin carbonizare (expunere partiala la foc).
    Ignifugarea. Se aplica prin pensulare sau impregnare cu substante ignifuge ca: borax, fosfat primar si secundar de amoniu, fosfat de potasiu, fosfat acid de magneziu etc. Acest lucru se face in scopul intârzierii aprinderii lemnului sau al transformarii arderii rapide in ardere lenta, reducându-se astfel pericolul de incendiu.
    Hidrofugarea. Lemnul se acopera cu substante hidrofuge (solutie de bitum, carton asfaltat etc.) pe partile expuse intemperiilor, pentru a i se reduce capacitatea de a absorbi umiditate.
    Lacuirea sau vopsirea lemnului. Lemnul se poate acoperi cu pelicule de lacuri sau vopsele protectoare, in cel putin doua straturi.
    Sortarea, uscarea si depozitarea. Dupa debitarea (croirea) lemnului, urmeaza sortarea lui in functie de dimensiuni si defecte, marcându-se (prin poansonare, stampilare sau vopsire) clasa de calitate pe capetele pieselor. Sistemul de marcare este standardizat.
    Urmeaza apoi uscarea lemnului pe cale naturala sau artificiala (in spatii prevazute cu instalatii speciale). Uscarea artificiala se poate face in timp mai scurt si in toata perioada anului. Uscarea naturala se face in aer liber sau sub soproane, materialul lemnos stivuindu-se in locuri uscate, pe postamente din lemn sau beton (pentru aerisirea partii inferioare), intre piesele de lemn se asaza sipci (fig. 33).
    Uscarea naturala prezinta urmatoarele avantaje fata de uscarea artificiala: apa din lemn se evapora incet (deformarile si crapaturile sunt reduse); se pastreaza culoarea uniforma; este economica. Uscarea naturala are si urmatoarele dezavantaje: dureaza mult; se poate face doar in lunile mai-septembrie. Din cauza depozitarii incorecte pot aparea urmatoarele defecte fig. 34): arcuire, curbare, bombare, rasucire, crapaturi de uscare si fisuri.

 

Fig 33
Fig. 33. Modalitati de stivuire a cherestelei:
a - cu spatii; b - compact; 1 - piesa de cherestea; 2,3- Sipci de stivuire; 4 - teanc.
Fig 34

Fig. 34. Defecte datorate depozitarii incorecte a cherestelei: 1 - arcuire; 2 - curbare: 3 - bombare; 4 - rasucire.
 

Last Updated ( Jan 02, 2009 at 06:11 PM )

Mic dic?ionar al betonului: