header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 6.2. Exemple de imbinari dulgheresti
Partea 6.2. Exemple de imbinari dulgheresti PDF Print E-mail
Written by Administrator   
May 22, 2009 at 05:14 AM

6.2.1. Innadiri

Innadirea pieselor în latime sau lungime se poate face prin chertari, prin piese de legaturi sau prin încleiere.

6.2.1.1. înnadiri prin chertari în lungime (prelungiri). Exista urmatoarele tipuri de prelungiri: cap la cap, la jumatate, cu taietura oblica, cu prag, cu cep si scobitura.
înnadirea cap la cap poate fi dreapta sau oblica. înnadirea dreapta (fig. 94) se foloseste pentru elementele verticale si se poate întari cu eclise, cu scoabe etc. Eclisele pot fi din lemn sau metalice si pot fi aplicate sau îngropate (cu 1/6 din grosime). Ele se pot fixa cu buloane (distanta între doua butoane va fi egala cu grosimea pieselor). înnadirea oblica se foloseste pentru elementele de constructie asezate în pozitie oblica (la acoperisuri -înnadirea capriorilor etc).

 

Fig. 95. înnadiri în lungime la jumatatea lemnului, la piese orizontale (lemn ecarisat): a - dreapta; b - cu vârf.

 

Fig. 96. înnadirea la jumatatea lemnului la    

piesele verticale (lemnul rotund):
a - cu capete drepte; b - cu capete oblice.

C - înnadirea cu taietura oblica, cu pra

Innadirea la jumatatea lemnului (figurile 95 si 96) se realizeaza la piesele orizontale din constructii si se poate face în doua variante: dreapta (se consolideaza cu buloane asezate la distante egale si dispuse pe diagonale) sau cu vârf. Este mult mai rezistenta si împiedica deplasarea pieselor între ele. înnadirea se poate consolida cu buloane asezate pe axa pieselor, la o distanta cel putin egala cu grosimea piesei. La piesele verticale din lemn rotund se foloseste înnadirea la jumatate cu capete drepte sau oblice. Piesele pot fi întarite cu bride sau zbanturi.
înnadirea cu taietura oblica cu prag (C) se poate folosi la elementele verticale, orizontale si oblice. Ea se poate consolida la lemnul ecarisat, iar cel rotund-cu butoane sau bride metalice asezate la 1,25...1,5d, unde d este diametrul pieselor);
înnadirea cu taietura oblica cu dinte (fig 98) se foloseste la prelungirea elementelor orizontaie din lemn ecarisat, fiind foarte rezistenta.
înnadirea cu prag se foloseste, în general, la lemnul ecarisat, în cazul elementelor orizontale si oblice. Nu se foloseste la elementele verticale.

Exista urmatoarele tipuri: înnadirea dreapta cu prag, care se poate consolida cu doua buloane fixate la jumatatea latimii piesei, si înnadirea oblica cu prag, care se foloseste la talpile si contrafisele fermelor, peretilor din lemn etc.
înnadirea cu cep si scobitura. Aceasta se foloseste mult la piesele verticale. Se întrebuinteaza urmatoarele tipuri de cepuri (fig. 100): cep simplu drept; cep simplu înclinat; cep dublu drept; cep multiplu drept; cep simplu drept, cu umeri profilati; cep simplu drept cu canturi rotunjite; cep simplu drept.

Last Updated ( Dec 19, 2009 at 03:24 AM )

Betonul armat cu fibre