header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 5.2. Exploatarea sculelor taietoare
Partea 5.2. Exploatarea sculelor taietoare PDF Print E-mail
Written by Administrator   
May 18, 2009 at 10:36 AM
Exploatarea sculelor tăietoare

Dulgherul trebuie să cunoască o serie de lucruri legate de modul de folosire (exploatare) a sculelor, deoarece există multe variante constructive, chiar şi la acelaşi tip de sculă, atât în ceea ce priveşte forma, cât şi în privinţa parametrilor constructivi [6,8]. Dulgherul trebuie să ştie să aleagă corect scula (cu forma, mărimea şi numărul de dinţi necesare), în funcţie de specia s sortimentul de material lemnos care se prelucrează, direcţia de tăiere şi dimensiunile pieselor care se prelucrează.

 

Fig. 90. Tipuri de danturi ale pânzelor panglică, a - tip A; b - tip B; c-tip C.

5.2.1. Exploatarea pânzelor panglică
Pânzele panglică au trei tipuri de danturi (fig. 90):
- tipul A, pentru ferăstraie panglică de tâmplărie şi pentru spintecat; la acestea, ceaprazul se formează prin îndoire;
- tipurile B şi C, pentru ferăstraiele panglică de debitat cherestea din buşteni şi pentru spintecat, la care ceaprazul se formează prin turtire.
Unghiul de degajare a aşchiilor va avea valori maxime (30°) pentru speciile moi şi pentru răşinoase (deoarece la tăiere se desprind mai multe aşchii) şi valori minime (15°) pentru speciile foarte dure. Pasul şi înălţimea dinţilor vor avea valori maxime pentru speciile care se taie uşor şi valori minime pentru speciile foarte dure (pentru a preveni ruperea dinţilor în lemn).
Pentru stabilitatea pânzelor, volantul superior pe care se sprijină pânza se înclină (la maşinile moderne se pot înclina ambele volante).
Stabilirea regimului de lucru al ferăstraielor panglică constă mai ales în determinarea vitezei de avans ( u) optime a materialului. La creşterea vitezei de avans, calitatea suprafeţei prelucrate scade. Această scădere se accentuează cu cât grosimea piesei prelucrate este mai mare, uzura dinţilor mai avansată şi specia lemnului mai moale.


5.2.2. Exploatarea pânzelor circulare
Din acest punct de cedere, dimensiunile importante ale pânzelor circulare sunt diametrul exterior şi grosimea. Diametrul exterior se alege în funcţie de tipul maşinii pe care se montează pânza şi de dimensiunile materialului prelucrat. El se alege cât mai mic posibil, deoarece stabilitatea din timpul tăierii este, astfel, mai bună. Grosimea corpului pânzei trebuie să satisfacă următoarele cerinţe: să fie suficient de mare ca pânza circulară să aibă stabilitate laterală; să nu fie exagerată, pentru că rezultă o cantitate mare de rumeguş la tăiere şi creşte consumul de energie electrică.
Tipurile de pânze circulare sunt cele prezentate în continuare.
Pânze circulare cu grosime egală (fig. 91). Acestea se folosesc la spin-tecări, retezări, secţionări şi se fabrică în două tipuri, în funcţie de forma danturii:
- tipul A, care se foloseşte pentru tăieri longitudinale (există două variante: I, cu dinţi triunghiulari înclinaţi, folosită pentru foioase moi şi râşi-noase; II, care are dinţi cu ceafă, folosită pentru foioase tari);
- tipul B, folosit pentru tăieri transversale-retezări (există două variante: III, cu dinţi triunghiulari isosceli, pentru foioase moi şi răşinoase; IV, cu dinţi triunghiulari drepţi, pentru foioase tari).

Fig. 91. Discuri circulare cu grosimea egală: a - elementele constructive ale discului; b - tipuri de danturi (tip A: I, II; tip B: III, IV).


Pentru speciile tari, grosimea pânzei şi numărul de dinţi vor fi mai mari, iar pasul şi înălţimile dinţilor vor fi mai mici decât ale discurilor folosite pentru foioase moi şi răşinoase.
Pânze circulare armate cu carburi metalice (fig 92). Aceste discuri circulare au plăcuţe din carburi metalice fixate pe ele. Forma dinţilor este foarte variată. Există următoarele tipuri constructive:
- pânze circulare conice, care se folosesc la spintecarea cherestelei de grosime mică (mai mică decât 20 mm)
- pânze circulare biconice, care se folosesc pentru spintecarea în părţi egale a pieselor;
- pânze circulare geluitoare; în urma prelucrării cu aceste discuri rezultă tăieri cu netezime mare a suprafeţei; ele se folosesc la spintecarea pieselor cu grosime mai mică decât 30 mm.
Pentru o bună tăiere, pânzele circulare trebuie montate corect şi fixate bine pe arborii maşinilor.


 

Fig. 92. Discuri circulare armate cu carouri metalice: a - elemente constructive; b, c- pânze circulare conice; d - pânză circulară biconică; e - pânză circulară geluitoare.

Last Updated ( May 20, 2009 at 03:30 AM )

Betonul armat cu fibre