header image
Meniu
Prima Pagina
Ghiduri
Legi
Retete culinare
Home
Login Form
Username

Password

Remember me
Password Reminder
No account yet? Create one
Syndicate
Prima Pagina arrow DULGHERIE arrow Partea 5.1. Intretinerea uneltelor si sculelor
Partea 5.1. Intretinerea uneltelor si sculelor PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Jun 24, 2008 at 06:05 PM
Întretinerea uneltelor si sculelor consta din urmatoarele operatii, desfasurate in scopul maririi duratei de utilizare a acestora si al asigurarii preciziei de prelucrare: indreptarea si tensionarea pânzelor; ceaprazuirea dintilor pânzelor taietoare; ascutirea sculelor taietoare; egalizarea dintilor ascutiti; repararea dintilor, curatarea uneltelor si sculelor. Unele dintre aceste operatii pot fi realizate in atelierele speciale de intretinere a sculelor, de catre mecanici de intretinere specializati in efectuarea acestor lucrari, pe când altele (mai ales in cazul uneltelor manuale) pot fi efectuate de catre dulgher.

5.1.1. Întretinerea ferastraului incordat
Operatiile de intretinere au loc in ordinea urmatoare: se curata lama taietoare (cu petrol); se indreapta lama, fie batând-o cu ciocanul pe o placa de otel, fie intinzând-o intre doua placi de aluminiu sau cupru fixate in menghina; se curata dintii cu pila (in goluri si la vârf); se ceaprazuiesc dintii (cu diferite ceaprazuitoare) si se verifica ceaprazuirea cu sabloane (fig. 85).
Pentru taierea speciilor tari, dintii se indoaie alternativ cu aproximativ 0.3 mm. Pentru taierea speciilor moi, dintii se indoaie mai mult (0,4-0,8 mm). Dintii se inclina numai pe 1/3-1/2 din inaltimea lor. intre peretii ceaprazuiti nu trebuie sa ramâna spatiu gol (fig. 86). Urmeaza ascutirea dintilor, care se poate face cu pila, fixându-se ferastraul pe bancul dulgherului, egalizarea dintilor, care se poate realiza cu egalizatorul sau trecând lama (pânza) direct pe pila. Ultima operatie este potrivirea lamei (pânzei), care se face slabind coarda si inclinând pânza pâna formeaza un unghi de 50-60° cu directia bratelor, iar apoi, incordând cât este necesar. La terminarea lucrului, ferastraul se decordeaza, se sterge bine lama sa nu se oxideze si se pastreaza in locuri curate si uscate; la anumite intervale, se poate unge cu vaselina sau ulei mineral. in mod asemanator se procedeaza si la intretinerea lamelor taietoare ale celorlalte ferastraie manuale.
5.1.2. Întretinerea daltilor
Daltile se ascut pe o singura parte a taisului - prin frecare cu miscari circulare, pe o piatra abraziva udata sau la polizor -apoi se netezesc pe cealalta parte.

5.1.3. Întretinerea rindelelor
Se demonteaza cutitul când acesta nu mai taie, prin lovituri usoare cu ciocanul de lemn, aplicate in spate (fig. 87). Se face ajustarea, indreptarea si ascutirea cutitului (unghiul de ascutire este cuprins intre 30° si 35°). Ascutirea bruta se face la polizor, iar netezirea taisului se face pe piatra de gresie. Finisarea are loc pe piatra fina (fig. 88). Se monteaza la loc cutitul, operatiile de montare fiind prezentate in figura 89. Talpa rindelei se unge periodic cu uleiul de in; rindeaua si cutitele se pastreaza in locuri curate si uscate.

5.1.4. Întretinerea burghielor
Burghiul se fixeaza in menghina si se ascute cu masina de ascutit sau cu pila, pilindu-se vârful prin apasare usoara. Unghiul de ascutire este cuprins intre 28° si 40°. Prin ascutire nu trebuie sa se modifice diametrul burghiului. Dupa folosire, burghiul se curata si se unge (cu vaselina sau ulei mineral).
5.1.5. Întretinerea sculelor taietoare ale masinilor
intretinerea acestor scule (pânze panglica, discuri circulare, cutite ale masinilor de rindeluit, freze, burghie etc.) se poate face mecanizat, in ateliere de intretinere, si cuprinde, in general, urmatoarele operatii [6,8]:
- intretinerea si repararea pânzelor panglica si a discurilor circulare; -indreptarea si tensionarea  pânzelor panglica si  a discurilor
circulare;
- ceprazuirea pânzelor taietoare;
- ascutirea sculelor prin metode specifice fiecarui tip de scula

Last Updated ( Jan 02, 2009 at 07:31 AM )

Mic dic?ionar al betonului:

Polls
Este oare binevenit un astfel de site?
  
Cine este Online
We have 1 guest online