header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 4.2.3. Rindeluirea
Partea 4.2.3. Rindeluirea PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Jun 14, 2008 at 11:23 PM
Rindeluirea


Netezirea pieselor cu rindelele se face in functie de dimensiunile pieselor, marimea denivelarilor pieselor, gradul de finete (rugozitate) ce trebuie obtinut, posibilitatea de mânuire corecta si comoda a rindelei in timpul prelucrarii.

Ordinea operatiilor de rindeluire este urmatoarea: netezirea grosiera a suprafetelor- se executa cu rindeaua cioplitor; curatirea fetelor (fatuirea) -se executa cu rindeaua fatuitor; finisarea suprafetei - se executa cu rindeaua cu cutit dublu. Aceste operatii pot fi executate si cu gealaul (rindeaua lunga) cu cutit simplu sau dublu, daca piesele sunt de dimensiuni mari.
inaintea executarii rindeluirii, este obligatorie verificarea curateniei suprafetei respective (eventualele urme de pamânt, moloz sau alte impuritati se inlatura cu o perie aspra pentru a nu stirbi cutitele). Se verifica cutitul rindelei, daca este bine montat, ascutit si daca are taisul putin iesit (cu maxim 0,2-0,5 mm) fata de talpa rindelei. Când taisul iese prea mult in afara talpii, se produc adâncituri in piesa. Cu cât netezirea trebuie sa fie mai fina, cu atât taisul va iesi mai putin in afara talpii.
Se recomanda executarea rindeluirii in sensul fibrelor. Piesa se fixeaza pe bancul sau tejgheaua de lucru, iar mânuirea rindelei se face in felul urmator (fig. 79): se prinde mânerul rindelei cu mâna stânga, iar mâna dreapta se pune in imediata apropiere a cutitului, rindeaua sprijinindu-se cu talpa pe piesa; rindeaua astfel prinsa se impinge inainte si paralel cu muchia piesei, apasându-se pe mâner atunci când rindeaua inca e situata la capatul din spate (in dreapta). in acest
moment, rindeaua este sprijinta de piesa doar cu partea din fata a corpului (unde se si exercita apasarea). Când rindeaua a ajuns sa se sprijine pe piesa cu toata talpa, se apasa la fel pe ambele capete ale acesteia (mâinile apasa cu aceeasi tarie si mânerul si corpul); in momentul in care rindeaua a ajuns la capatul opus al piesei (stânga) se apasa numai calcâiul ei, talpa spriii-nindu-se pe piesa doar cu calcâiul; se retrage apoi rindeaua spre capatul din dreapta, inclinând-o pe una din muchii (prevenind, astfel, uzarea inutila a cutitului), pentru a efectua o noua cursa; se procedeaza la fel, repetând operatiile descrise mai sus, pâna la obtinerea netezirii corespunzatoare tipului de rindea care se foloseste.
Rindeaua lunga (gealaul) se mânuieste in mod asemanator (fig. 80), cu deosebirea ca mâna stânga va cuprinde, de data aceasta, partea din fata a corpului. in timpul rindeluirii se poate face controlul netezirii fie cu muchia rindelei fie cu rigla sau cu limba echerului.
in cazul mânuirii rindelelor de profilat si faltuit, rindeaua trebuie apasata usor atât in jos, cât si lateral, pentru a se putea pastra permanent si contactul cu marginea de ghidare. Numai asa profilul sau faltul vor fi paralele cu marginea piesei prelucrate.

Mic dic?ionar al betonului: