header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 4.2.2. Taierea
Partea 4.2.2. Taierea PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Jun 14, 2008 at 11:19 PM
4.2.2. Taierea

 

Taierile se folosesc in doua cazuri, si anume in cazul operatiilor de croire a pieselor la dimensiunile necesare si in cazul executarii imbinarilor. Operatiile de taiere sunt de mai multe tipuri, in functie de directia taierii fata ce fibre, dupa cum se va arata in continuare. Se realizeaza retezari, spinte-cari, taieri oblice sau decupari. Retezarile sunt taieri transversale (perpen-diculare fata de fibre), la capete sau in multipli de lungime. Spintecarile sunt taieri longitudinale (paralel cu fibrele) si pot fi simple sau multiple. Taierile oblice au loc atunci când directia taierii face cu directia fibrelor un unghi oarecare. Decuparile au loc in cazul când taietura urmareste un contur rectiliniu sau curbiliniu trasat pe lemn.
Uneltele cele mai utilizate pentru taieri sunt ferastraiele. Joagarele se folosesc doar in cazul taierii bustenilor sau a pieselor de dimensiuni mari.
Mânuirea ferastraielor trebuie sa se faca usor, fara intreruperi sau devieri, piesa fiind fixata sau bine sprijinita. Ferastraul trebuie sa fie potrivit iainte de taiere. in functie de pozitia pe care trebuie sa o aiba taietura fata de semn, exista urmatoarele tipuri de taieturi:
- taieturi pe semn, la care mijlocul semnului corespunde cu mijlocul taieturii; acestea se folosesc in cazul in care sunt intrebuintate ambele piese care se separa prin taiere si, in general, la croire.
- taieturi pe lânga semn, când taietura se face paralel cu semnul, care ramâne pe piesa la o mica distanta; se folosesc in cazul in care piesa
a fi rindeluita, piesa ramânând apoi la dimensiunea indicata de semn.
- taieturi pe jumatatea semnului, atunci când marginea taieturii corespunde cu mijlocul semnului; se folosesc la executarea imbinarilor.
Taierea cu ferastraul incordat. in cazul retezarii scândurilor (fig. 75), acestea se asaza pe latime pe un suport, iar portiunea care se inlatura prin taiere va fi libera. Lama ferastraului se sprijina pe muchia din partea opusa dulgherului, cu vârfurile dintilor indreptate inainte. Mentinerea pozitiei lamei fata de semn se poate face cu o bucatica de lemn (se asigura astfel protectie sporita) sau prin sprijinirea partilor nedintate ale lamei de vârful degetului mare de la mâna care apasa piesa. Dupa ce lama ferastraului a patruns putin in adâncime, taierea se continua folosind intreaga lungime a lamei, prin miscari de du-te-vino. Lama va patrunde atât in adâncime, cât si pe latime. Miscarile se incetinesc atunci când taierea se apropie de sfârsit, iar capatul piesei trebuie sprijinit pentru a nu se aschia muchia care a ramas netaiata.
in cazul spintecarilor, piesa poate fi asezata vertical (fig. 76) sau orizontal si este necesara folosirea menghinei de la tejgheaua de lucru, inaltimea de fixare va fi in functie de grosimea piesei (pentru a nu se produce vibratii). in cazul spintecarii orizontale (fig. 77), piesa se asaza pe un suport astfel incât portiunea care se inlatura sa fie dincolo de marginea lui. in cazul taieturilor pe lânga semn sau pe jumatatea semnului, piesa trebuie astfel fixata, incât taietura sa fie pe partea dreapta a semnului, pentru a putea urmari mai bine directia de taiere a lamei. La inceputul taierii, ferastraul se tine cu mâna dreapta de mâner si se trage in sus pe semn, pâna rezulta o crestatura. Apoi, se apuca cu cealalta mâna capatul bratului ferastraului si, cu miscari in jos insotite de o impingere usoara a dintilor asupra lemnului, se executa taierea. in momentul intepenirii lamei, se introduce o pana in taietura, ca sa nu mai strânga.
Taierea cu ferastraul cu mâner. Se face in mod asemanator. Pentru taierile inclinate (la diferite unghiuri) se poate folosi cutia de ghidare (fig. 78). Taierea cu ferastraul „coada de soarece". in cazul decuparilor se executa mai inainte o gaura in piesa, in care se introduce vârful lamelei.
Taierea cu ferastraul de taiat furnir. Se executa prin deplasarea acestuia pe lânga cantul unei rigle, unealta mentinându-se permanent in contact cu ea, pentru a se obtine o taiere dreapta.
Taierea cu joagarul. Taierea este executata de catre doi muncitori, iar lemnul se asaza pe un suport. Fiecare muncitor tine cu o mâna de joagar si cu cealalta fixeaza bine piesa. Printr-o miscare usoara se cresteaza piesa in dreptul semnului, dupa care se executa taierea propriu-zisa printr-o miscare ritmica si uniforma, alternativa. Când unul dintre muncitori trage de joagar, celalalt nu trebuie nici sa impinga, nici sa apese pe joagar.

Last Updated ( Jun 14, 2008 at 11:20 PM )
Aproape totul despre zidarie.