header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 4.2.1 Operatii de prelucrare manuaala - Cioplirea
Partea 4.2.1 Operatii de prelucrare manuaala - Cioplirea PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Jun 14, 2008 at 10:54 PM
Principalele tipuri de operatii manuale folosite in dulgherie sunt: cioplirea, taierea, rindeluirea, daltuirea, gaurirea, pilirea, baterea cuielor si suruburilor.

4.2.1. Cioplirea
Aceasta operatie este greoaie, cu precizie de prelucrare destul de mica si se poate executa cu toporul, securea, toporisca, barda si tesla. Prin cioplire se pot efectua urmatoarele prelucrari: fasonarea lemnului rotund in grinzi; scobirea si taierea la jumatate a bustenilor; despicarea lemnului; ascutirea tarusilor; ingustarea si retezarea scândurilor (se realizeaza mai rar prin cioplire, deoarece se pierde mult material, preferându-se alte metode).

in cazul cioplirii trebuie respectate urmatoarele conditii:
- pentru evitarea aschierii puternice, cioplirea se face in lungul fibrelor, pe o adâncime de maxim 2 cm;
- pentru a nu se misca in timpul cioplirii, lemnul trebuie rezemat pe suporturi si fixat cu scoabe;
-fetele cioplite trebuie sa fie netede si abaterea lor de la paralelism, masurata de la un capat la celalalt, sa fie de maxim 1 cm.
Fasonarea grinzilor din lemn rotund (fig. 73). Modul de lucru este urmatorul: busteanul decojit se fixeaza bine cu scoabe, apoi se traseaza muchia ciopliturii; dulgherul prinde cu doua mâini toporul si face câteva crestaturi (la 20-30 cm distanta) pe marginea ce se va ciopli, apoi realizeaza cioplirea bruta, dupa care executa netezirea suprafetei pâna la muchia trasata, obtinându-se astfel prima fata cioplita. Prima fata cioplita se va aseza pe suporturi, repetându-se operatiile descrise mai sus pâna când se obtin toate fetele grinzii.

Fig. 74. Succesiunea operatiilor de taiere la jumatate si scobire a bustenilor: a - taierea la jumatate a lemnului prin cioplire (1 - insemnarea si taierea pe semn; 2-cioplirea zonei insemnate; 3-forma finala a piesei); b-scobirea ulucului prin cioplire (1 - trasarea muchiilor si increstarea zonei cuprinse intre ele; 2-cioplirea bruta a ulucului; 3-finisarea lateralelor ulucului; 4 -finisarea ulucului cu dalta); c - executarea faltului (1 - trasarea muchiilor falturilor si crestarea; 2 si 3 - cioplirea bruta a unui falt; 4 - cioplirea celuilalt falt; 5 - forma finala a piesei).
Scobirea si taierea la jumatate a bustenilor (fig. 74). Modul de lucru este asemanator, doar ca se pot obtine: taierea la jumatate a lemnului prin cioplire; scobirea ulucului prin cioplire; diferite falturi. Acestea sunt necesare pentru realizarea unor tipuri de imbinari dulgheresti. Dulgherul foloseste in unele cazuri si dalta la aceste operatii, pe lânga celelalte unelte.
Despicarea lemnului. Piesa va fi asezata si fixata pe un suport, apoi va fi lovita cu toporul (toporisca, securea, barda etc.) la semnul trasat, pâna la despicare. Aceasta operatie se foloseste destul de mult, deoarece lemnul fara defecte (mai ales fara defecte de structura sau noduri) se despica usor in lungul fibrelor.

Betonul armat cu fibre