header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 4.1 Masurarea, Trasarea si verificarea pieselor
Partea 4.1 Masurarea, Trasarea si verificarea pieselor PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Mar 27, 2008 at 09:52 AM
Masurarea corecta a dimensiunilor este foarte importanta pentru obtinerea unor piese corespunzatoare.

Dimensiunile prea mari duc la risipa
de material si manopera, prin ajustarile ulterioare necesare, iar dimensiunile prea mici duc la obtinerea unor piese inutilizabile (rebut irecuperabil).
Se folosesc numai instrumente de masura gradate corect si vizibil, citirea gradatiei facându-se cu privirea perpendiculara si nu oblic fata de gradatie. Pentru evitarea erorilor, este bine sa se respecte vestitul proverb românesc „Masoara de doua ori si taie o data". Când s-a stabilit dimensiunea necesara, se inseamna cu creionul sau creta extremitatile ei.
in cazul masurarii diametrelor exterioare sau interioare cu ajutorul compasului, distanta dintre vârfurile lui se masoara apoi cu metrul (fig.67).

 

Fig. 67. Masurarea cu compasul: a - masurarea diametrului la lemnul rotund; b - masurarea diametrului unei gauri. 
 Trasarea pieselor
Aceasta operatie urmeaza dupa insemnarea dimensiunilor masurate. Ea consta in executarea liniilor sau conturilor necesare taierilor, decuparilor sau executarii locasurilor, in continuare vor fi prezentate câteva reguli de utilizare a diferitelor instrumente de trasat.
Trasarea cu rigla. Rigla se fixeaza la semn; cu o mâna se apasa, iar cu creionul din cealalta mâna se traseaza de-a lungul cantului riglei - lipit de el si fara sa se incline. Muchiile riglei nu trebuie sa fie strâmbe sau stirbite.
Trasarea cu sfoara sau sârma (fig.68) se utilizeaza in cazul pieselor lungi. Sfoara se fixeaza in cuie in dreptul semnelor, dupa ce a fost frecata cu creta, carbune etc.
 
 
Fig. 68. Trasarea cu sfoara. 
 Trasarea cu zgârieciul (fig. 69). Se fixeaza baza zgârieciului la distanta necesara, se verifica distanta si apoi are loc miscarea de translatie a zgârieciului pe lungimea dorita, in mod asemanator se procedeaza cu trasorul si cu insemnatorul.
Fig. 69. Trasarea cu zgârieciul.
Trasarea cu compasul (fig. 70). Se fixeaza vârful din otel al compasului in centrul insemnat, se potriveste la deschiderea necesara si apoi se roteste.

Fig. 70. Trasarea cu compasul.
Trasarea cu echerul (fig. 71). Echerul se foloseste la trasarea liniilor perpendiculare sau inclinate la diferite unghiuri. Se procedeaza in felul urmator: se fixeaza talpa echerului pe cantul sau fata cea mai dreapta, iar muchia limbii in dreptul semnului, trasându-se apoi cu creionul de-a lungul ei (ca si in cazul riglei).
 

  Verificarea pieselor
Verificarea pieselor este necesara in doua situatii: dupa confectionarea pieselor ce intra in componenta constructiilor sau in timpul montarii pieselor (fig. 72). Dupa confectionare se verifica planitatea suprafetelor (se poate efectua cu rigla, in toate directiile piesei) si perpendicularitatea suprafetelor alaturate (acest lucru se poate face cu ajutorul echerului).
In timpul montarii se verifica orizontalitatea (cu polobocul, cumpana dulgherului sau furtunul de nivel) si verticalitatea (cu firul cu plumb sau cu polobocul).

 

 

Last Updated ( Jan 03, 2009 at 01:22 AM )

Betonul armat cu fibre