header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 4 Prelucrarea lemnului pentru lucrarile de dulgherie
Partea 4 Prelucrarea lemnului pentru lucrarile de dulgherie PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Mar 27, 2008 at 07:28 AM
PRELUCRAREA LEMNULUI PENTRU LUCRÄ‚RILE DE DULGHERIE

Prelucrarea lemnului destinat pentru lucrarile de dulgherie se poate imparti in urmatoarele categorii: operatii pregatitoare; operatii de prelucrare manuala; operatii de prelucrare mecanizata.

4.1. Operatii pregatitoare
Aceste operatii sunt ajutatoare, usurând executarea operatiilor urmatoare, atât in cazul prelucrarii manuale, cât si la unele prelucrari meca-nizate. Ele au rol important pentru asigurarea preciziei de prelucrare, precum si pentru economisirea materialului lemnos. Se realizeaza urmatoarele ope-ratii pregatitoare: sortarea, masurarea, tratarea si verificarea.

4.1.1. Sortarea
Sortarea se face in functie de urmatorii factori:
calitatea pe care trebuie sa o aiba materialul lemnos, conform rerintelor existente pentru piesa care se va prelucra din el;
- dimensiunile pe care le va avea piesa prelucrata, alegându-se sortimentele corespunzatoare ca grosime si latime, iar lungimile - astfel incât sa fie cât mai apropiate de ale piesei:
eventualele corpuri straine] nu se vor prelucra sortimente care contin corpuri metalice, nici cele necuratate de resturi de pamânt, moloz etc.,deoarece vor deteriora uneltele manuale sau sculele masinilor cu care se va efectua prelucrarea.
Aceasta operatie este necesara pentru economisirea materialului lemnos, prelungirea duratei de folosire a sculelor si incadrarea materiei prime in clasa de calitate ceruta.
 

Betonul armat cu fibre