header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 3.3.5. Masini portabile
Partea 3.3.5. Masini portabile PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Mar 15, 2008 at 08:22 AM
3.3.5.  Masini portabile

Aceste masini se folosesc mult in lucrarile de dulgherie. Ele au greutate redusa si se pot manevra usor. Cu ajutorul masinilor portabile se poate realiza o gama larga de operatii de prelucrare mecanica, cu produc-tivitate mare si precizie de prelucrare ridicata.

 

Fig. 62. Ferastrau portabil cu disc circular. 
 
În figura 62 este prezentat un ferastrau portabil electric cu disc cicular, cu care se pot executa diferite taieri drepte sau inclinate la un unghi oarecare.
În figura 63 este prezentat un ferestrau portabil cu cutit vibrator in forma de coada de vulpe, cu care se pot executa taieri diverse si decupari. la acest ferastrau se pot monta diferite tipuri de cutite, cu care se pot preelucra materiale lemnoase, materiale plastice si metale (sub forma de tabla, bare si profile).
Cu masina portabila de frezat din figura 64 se pot executa frezari la contur, canale sau alte operatii, asemanatoare cu cele care se pot executa la masina de frezat cu ax superior.
 
O larga utilizare in lucrarile de dulgherie o au si masinile portabile de burghiat (fig. 65). Cu acestea se pot executa multe tipuri de gauri si locasuri, care variaza ca forma si dimensiuni.
Pentru operatiile de slefuire se pot folosi diferite masini de slefuit portabile (fig. 66), cu banda sau vibratoare. La acestea exista posibilitatea de schimbare a materialelor abrazive in functie de gradul de finete dorit pentru suprafete.
Foarte mult se folosesc si rindelele electrice portative.
A 
B 
Fig. 66, Masini portabile de slefuit: a - cu banda; b - vibratoare 
 

 

Last Updated ( Mar 27, 2008 at 07:19 AM )

Betonul armat cu fibre