header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 3.3. Masini folosite in dulgherie
Partea 3.3. Masini folosite in dulgherie PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Mar 15, 2008 at 08:04 AM
Introducere in masini folosite.

Cu ajutorul masinilor se prelucreaza mecanizat sortimentele de lemn necesare lucrarilor de dulgherie asigurându-se o precizie de prelucrare sporita, un timp mai scurt de executare a lucrarilor, economisirea materialului lemnos, precum si o productivitate mai mare a muncii. Masinile folosite in dulgherie pot fi fixe sau portabile. Ele prezinta câteva caracteristici importante pentru stabilirea regimurilor de taiere a materialului lemnos, in functie de specia lemnoasa, directia de taiere in raport cu fibrele lemnului si dimensiunile maxime ale pieselor prelucrate. Aceste caracteristici sunt prezentate in continuare,
Viteza de taiere v [m/s] reprezinta drumul parcurs de scula taietoare prin lemn intr-o secunda. Cu cât viteza de taiere creste, cu atât suprafetele prelucrate sunt mai netede.
Viteza de avans u [m/min] este viteza cu care se deplaseaza materialul sub unealta taietoare. Deplasarea se poate realiza manual sau mecanizat.
Turatia n [rot./min]. Apare in cazul sculelor rotitoare (discuri, freze, burghie) si reprezinta numarul de rotatii pe care le face scula intr-un minut.

 

Last Updated ( Apr 27, 2009 at 07:01 AM )
Aproape totul despre zidarie.