header image
Meniu
Prima Pagina
Ghiduri
Legi
Retete culinare
Home
Login Form
Username

Password

Remember me
Password Reminder
No account yet? Create one
Syndicate
Prima Pagina arrow DULGHERIE arrow Partea 3.2. Unelte folosite in dulgherie
Partea 3.2. Unelte folosite in dulgherie PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Mar 02, 2008 at 04:59 PM
Uneltele sunt folosite de către dulgheri pentru prelucrarea manuală a lemnului, prin cioplire, tăiere, netezire, răzuire, dăltuire, etc. 3.2.1. Unelte pentru cioplit
Uneltele pentru cioplit utilizate sunt: toporul, folosit la cioplirea, despicarea ÅŸi retezarea lemnului; securea (toporiÅŸca), care are coadă mai scurtă ÅŸi greutate mai mică decât toporul, folosindu-se la fel ca acesta; barda, care are lama lată ÅŸi intoarsă puÅ£in intr-o parte, coada scurtă ÅŸi tăiÅŸ pe o parte, folosindu-se la cioplirea lemnului ÅŸi baterea cuielor; tesla, folosită la cioplire, retezare, despicare, baterea ÅŸi scoaterea cuielor.
3.2.2.  Unelte pentru tăiat
Pentru tăiat sunt folosite uneltele prezentate in continuare.
Joagărul se foloseÅŸte pentru tăierea buÅŸtenilor, a grinzilor groase sau pieselor de lemn in pachete ÅŸi are lungimea 1,2-2 m; există joagăre pentru tăieri longitudinale (pânza acestora se ingustează de la un capăt la celălalt, de la 25 cm la 11 cm) ÅŸi joagăre pentru tăieri transversale (au latura curbă, lama având la capete 6 cm, iar la mijloc, 13-18 cm, pentru a putea tăia prin retragere);
Ferăstraiele sunt folosite foarte mult in dulgherie şi există următoarele tipuri (fig. 47, 48):
- ferăstraiele incordate, care sunt de mai multe mărimi, iar forma dinÅ£ilor variază in funcÅ£ie de felul tăierii (au dinÅ£i cu faÅ£a oblică in raport cu linia bazei, dantura putând fi in L - folosită la spintecări sau tăieri longitudinale, sau in formă de triunghi echilateral in T - folosită la retezări sau tăieri transversale); se recomandă reascuÅ£irea dinÅ£ilor ferăstrăului după 3-4 ore de lucru, deoarece dinÅ£ii se tocesc (dacă nu se reascut, dulgherul trebuie să depună un efort mai mare la tăiere); la terminarea lucrului, ferăstrăul se decordează ÅŸi se curăţă;
Fig. 47. Tipuri de ferăstraie manuale:
a - ferăstrău incordat; b - ferăstrău „coadă de vulpe"; c - ferăstrău
lat cu mâner; d - ferăstrău de potrivit cu mâner drept; e - ferăstrău
de potrivit cu mâner mobil;  f-ferăstrău   „coadă de ÅŸoarece";
g - ferăstrău de tăiat furnir.
- ferăstrăul   „coadă    de vulpe", care se foloseÅŸte acolo unde nu se poate folosi ferăstrăul incordat din cauza cadrului: la tăieturi complicate, la piese cu dimensiuni mici, precum ÅŸi la tăierea panourilor;
- ferăstrăul lat cu mâner, care are pânza de aceeaÅŸi lăţime ca la ferăstrăul „coadă de vulpe", dar care nu se ingustează spre vârf, si are aceleaÅŸi utilizări;
-  ferăstrăul de potrivit cu mâner fix sau mobil, care este folosit la ajustarea imbinărilor sau la executarea tăieturilor fine la piesele mici sau subÅ£iri;
-  ferăstrăul „coadă de ÅŸoarece", care are lama ingustă ÅŸi ascuÅ£ită la vârf ÅŸi se foloseÅŸte la tăierea canturilor curbe, la decupări, la tăierea găurilor ÅŸi locaÅŸurilor;
- ferăstrăul de tăiat furnir, care are dimensiuni mici şi se foloseşte la croirea furnirelor cu care se acoperă unele suprafeţe.
 
Last Updated ( Jan 02, 2009 at 02:15 AM )

Mic dic?ionar al betonului:

Polls
Este oare binevenit un astfel de site?
  
Cine este Online
We have 1 guest online