header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 3.1.2. Instrumente pentru trasat
Partea 3.1.2. Instrumente pentru trasat PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Feb 28, 2008 at 02:19 AM
Trasarea se poate face cu creionul dulgheresc, cu creta sau prin zgârierea suprafetei lemnului.


 Trasarea se poate face prin urmatoarele metode: cu sfoara, sârma sau rigla in cazul liniilor drepte; cu insemnatorul (fig. 45,a), care se foloseste la trasarea semnelor perpendiculare pe fibre; cu zgârieciul (fig. 45,6), care se foloseste la trasarea semnelor paralele cu muchiile pieselor; cu compasul (fig. 45,c), care se foloseste pentru trasarea cercurilor; cu sabloane pentru trasat (fig. 45,cO, din lemn sau metal, care se folosesc pentru trasarea diferitelor taieturi ale piesei. Se poate elimina operatia de trasare, economisindu-se astfel timp de lucru, daca se utilizeaza sabloane pentru taiat.

 

Fig. 45. instrumente pentru trasat: a - inseninatorul; b - zgârieciul; c - compasul; d- sablonul pentru trasat. 
 

 

Last Updated ( Jan 02, 2009 at 11:54 PM )

Betonul celular autoclavizat - BCA - este un material cu structura poroasa, obtinut dintr-un amestec de nisip, ciment, var, ghips, apa si generator de gaze. BCA este supus unui tratament termic in autoclava, la presiune si temperatura ridicata.
BCA de zidarie se utilizeaza la realizarea de pereti portanti ai cladirilor cu numar redus de niveluri, precum si pereti exteriori neportanti pentru constructii civile si industriale inalte.