header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 3 - Instrumente 3.1.1. Instrumente pentru masurare
Partea 3 - Instrumente 3.1.1. Instrumente pentru masurare PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Feb 27, 2008 at 01:39 PM
Instrumentele folosite in dulgherie se pot clasifica astfel: instrumente Dentru masurare, instrumente pentru trasat, instrumente pentru verificat.

3.1.1. Instrumente pentru masurare
Instrumentele pentru masurarea lungimilor sunt prevazute cu gradatii si se pot folosi tipurile prezentate in continuare.
Ruleta, care se foloseste pentru masurarea lungimilor. Ea este formata dintr-o cutie metalica sau din mase plastice, de diferite forme, in interiorul careia se gaseste rulata lama din otel care poate avea lungimi diferite (1 m, 2 m sau chiar 10-20 m) si este gradata in metri, centimetri, toii (fig. 40).
Metrul este format din lamele din lemn sau metal care se pot plia. Poate avea lungimi de la 1 m la 2 m (fig. 41). Rigla metalica se confectioneaza din otel si este gradata (fig. 42).
Åžublerul este prevazut cu vernier. Se pot masura cu el dimensiunile niare, exterioare sau interioare, si diametrele exterioare si interioare. Sublerul se confectioneaza in mai multe variante (fig. 43).
Micrometrele se confectioneaza pe principiul transformarii miscarii de ro-tatie a unui surub micrometric cu pas fin in miscare liniara. Micrometrele se folosesc pentru masurarea dimensiunilor liniare si a diametrelor exterioare. Exista micrometre de interior si de exterior.

 

 

 

Fig. 40 Ruleta

 

 

 

Fig. 41 Metrul

 

 

 

Fig. 42. Rigla metalica flexibila de masurat: L - lungimea; l-latimea; g - grosimea; Lp - lungimea de prindere 

 

Fig. 43. Åžublere:
a-sublerul de adâncime (1 si 2-talpile cursorului; 3-cursor, 4-dispozitiv de avans al cursorului); b-sublerul cu doua perechi de ciocuri si tija de adâncime (7 si 2-ciocuri pentru masurarea dimensiunilor interioare; 3- rigla ingusta subtire pentru masurarea
adâncimilor).

 

Fig. 44. Instrumente pentru masurarea unghiurilor:
a-echer fix la unghi de 90°; b- echer fix la unghi de 45° (135°); c-echer
reglabil; d - raportor tehnic cu vernier; 1 - semidisc; 2 - rigla fixa; 3 - rigla mobila;
4 - vernier; 5 - dispozitiv de reglare; 6 - rigla mobila.

Compasul de masurat se foloseste pentru masurarea diametrelor pieselor.
Pentru masurarea unghiurilor se folosesc urmatoarele instrumente.
- echerele fixe (fig. 44,a,b), care pot fi in forma de L, numite „coltare" (sunt cele mai utilizate), sau pot fi in unghi de 45° (135°);
- echerele reglabile (fig. 44,c), care se fixeaza la unghiul necesar dupa raportor sau sablon; aceste tipuri de echere se pot folosi atât la masurarea unghiurilor, cât si la trasarea si verificarea lor;
- raportoarele,   care   se   folosesc   pentru   masurarea   unghiurilor interioare sau exterioare si sunt de mai multe feluri, cel mai complex fiind raportorul cu verniere (fig. 44,d).

Last Updated ( Jan 02, 2009 at 11:14 PM )

Mic dic?ionar al betonului: