header image
Prima Pagina arrow Ghiduri arrow DULGHERIE arrow Partea 2.3 Alte materiale folosite in lucrarile de dulgherie
Partea 2.3 Alte materiale folosite in lucrarile de dulgherie PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Feb 27, 2008 at 01:05 PM
2.3.1. Adezivi Adezivii se folosesc la incleierea pieselor din lemn. Se pot utiliza urcatoarele tipuri de adezivi: naturali, care sunt de origine animala (clei de oase sau piele si clei pe baza de cazeina) sau de origine vegetala (pe baza de amidon, cauciuc natural, celuloza); sintetici, care pot fi adezivi vinilici (sub forma de dispersii de tip aracet, crilorom, etc.), adezivi de contact (de tip prenadez, gutipren etc.), adezivi pe baza de rasini fenolice (fenoplac etc.), adezivi pe baza de rasini aminice (ureoformaldehidice, melaminoformalde-hidice).
Utilizarea adezivilor sintetici prezinta urmatoarele avantaje fata de a celor naturali: au o rezistenta buna la apa si la actiunea ciupercilor; dau imbinari rezistente; se prepara mai rapid, sau in unele cazuri se folosesc ca atare; regimurile de incleiere sunt simple. Utilizarea acestor adezivi prezinta si urmatoarele dezavantaje: adezivii preparati dupa retete au timp-limita de utilizare; unii adezivi sunt toxici (cei cu fenol).

2.3.2. Materiale de finisare
Finisarea lemnului se practica din doua motive: pentru infrumusetarea elementelor confectionate din lemn; pentru protectia materialelor.lemnoase impotriva actiunii factorilor atmosferici (umiditate, lumina, aer) si impotriva factorilor mecanici (uzura, lovituri etc.). Ea incepe dupa ultima operatie de prelucrare prin aschiere a materialului lemnos. Se pot utiliza tipurile de materiale de finisare prezentate in cele ce urmeaza.
Materiale pentru pregatirea suprafetelor in vederea finisarii. Aceste materiale se folosesc in urmatoarele scopuri: pentru curatire (mecanica, cu adezivi sau chimica); pentru chituire; pentru slefuire; pentru decolorare si albire; pentru colorare; pentru umplerea porilor (numai in cazul finisarii transparente).
Materiale tehnologice de finisare propriu-zisa Pentru finisarea transparenta (in acest caz, se scoate in evidenta frumusetea naturala a lemnului si se folosesc materiale lemnoase cu o valoare estetica ridicata) se folosesc urmatoarele materiale: grundul transparent, care este primul strat aplicat pe suprafata lemnului, inainte de lacuire sau ceruire, si are compozitia asemanatoare cu a lacurilor; lacurile, care pot fi pe baza de uleiuri vegetale (in etc.) rasini naturale si artificiale (serlac, colofoniu) sau derivati celulozici (lacuri nitrocelulozice); ceara. Se folosesc foarte mult si lacuri pe baza de rasini sintetice, cum sunt rasinile alchidice, poliesterice, poliuretanice etc.
Pentru finisarea opaca (aceasta metoda se foloseste pentru materialele lemnoase inferioare din punct de vedere estetic) se folosesc urmatoarele materiale: gruparile opace, care au compozitii asemanatoare cu ale vopselelor si se aplica inainte de vopsire; chiturile, care pot fi sub forma de pasta sau solide. Chiturile se aplica peste grunduri si fac legatura intre acestea si urmatorul strat, care poate fi de vopsea sau email. Emailurile sunt lacuri pigmentate si se fabrica in aceleasi sortimente ca si lacurile. Vopselele sunt suspensii de pigmenti colorati si materiale de umplutura in diferite materiale peliculogene, cum ar fi uleiurile vegetale, rasinile, solventii si diluantii.
Pentru finisarea lemnului in constructii, cele mai folosite lacuri si vopsele sunt cele pe baza de rasini acrilice si alchidice.
Pentru finisarea elementelor de constructii din lemn de rasinoase se foloseste foarte des arderea superficiala a lemnului, in acest caz, suprafata lemnului se arde usor cu o flacara, obtinându-se un efect estetic deosebit.
Last Updated ( Jan 02, 2009 at 11:14 PM )

Betonul armat cu fibre