header image
Meniu
Prima Pagina
Ghiduri
Legi
Retete culinare
Home
Login Form
Username

Password

Remember me
Password Reminder
No account yet? Create one
Syndicate
Prima Pagina arrow DULGHERIE arrow Partea 1 - Notiuni introductive in dulgherie
Partea 1 - Notiuni introductive in dulgherie PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Jul 18, 2006 at 10:00 AM

Dulgheria reprezinta ansamblul lucrarilor de executie a lemnariei pentru constructii (in special la cladiri).

 

1.1. Rolul si clasificarea constructiilor

  Constructiile sunt destinate asigurarii unor conditii optime pentru adapostirea si desfasurarea vietii si activitatii umane. Conceptia, alcatuirea si nodul de executie sunt determinate de urmatorii factori: omul, care necesita anumite conditii de temperatura, umiditate, lumina, igiena etc.; activitatea omeneasca pentru care este destinata constructia: natura, care exercita asupra constructiilor actiuni variabile (biologice, fizice, chimice, mecanice).
  Constructiile se pot clasifica in functie de criteriile prezentate mai jos:


a. Dupa destinatie, exista urmatoarele tipuri: cladirile, care pot fi civile (de locuit, publice si administrative, socio-culturale), industriale (cladiri de productie sau pentru deservirea productiei), agrozootehnice (constructii legumicole, pentru adapostirea animalelor, pentru produse agricole); constructiile ngineresti. care cuprind toate constructiile ce nu se pot incadra la cladiri (drumuri si poduri, tuneluri, constructii hidrotehnice, cosuri de fum. turnuri. canale, conducte de apa, gaze etc.).


b. Dupa calitate, exista trei categorii de constructii: cu cerinte ridicate cu cerinte medii, cu dorinte obisnuite. Aceasta clasificare tine seama de gradul de rezistenta a constructiei, de durabilitatea ei, precum si de cerintele de exploatare.


c. Dupa structura de rezistenta, se intâlnesc cladiri cu urmatoarele structuri: din lemn; din zidarii diverse; din beton simplu sau armat (turnat sau monolit, elemente prefabricate sau beton precombinat); cu schelet metalic; cu alcatuire mixta; structuri speciale (cu arce, placi curbe etc.).

 
Casa dulgherie componente

Fig. 1. Elementele generale ale unei cladiri: 1 - fundatie; 2 - perete interior; 3 - perete exterior; 4 - planseu; 5 - sarpanta; 6 - invelitori; 7 - fereastra; 8 - balcon; 9 - soclu; 10 - trotuar; 11 - subsol; 12- parter; 13 - etaj (nivel).

Elementele unei constructii sunt urmatoarele (fig.1):
- fundatia, cu rolul de sustinere a cladirii si care se poate executa din beton (simplu sau armat) sau piatra;
- peretii, care impart constructia in plan orizontal, formând incaperile (camerele); exista pereti portanti (asigura rezistenta cladirii) si pereti despartitori sau de umplutura (pentru compartimentare); peretii se pot executa din caramida, beton, materiale lemnoase;
- planseele, care impart constructia in plan vertical formând nivelurile, si anume: subsolul (sub nivelul terenului), parterul (la nivelul terenului) si podul (intre etaje si acoperis); ele se pot executa din beton armat, lemn sau grinzi metalice cu umplutura;
- scarile, care asigura circulatia intre niveluri si pot fi exterioare sau interioare; acestea se pot confectiona din lemn, beton armat, metale;
- acoperisul, care are doua componente principale, si anume: inve-litoarea (se confectioneaza din tigla, olane, materiale lemnoase, tabla) si sarpanta (este scheletul de sustinere a invelitorii si se poate confectiona din beton armat, lemn, metal).

    În afara lucrarilor de dulgherie, la executarea unei constructii sunt necesare si alte lucrari de specialitate, cum ar fi: lucrari de terasare (sapaturi, umpluturi, nivelari), lucrari de betonare, zidarie si izolatii (hidrofuge, termice si fonice), lucrari de invelire (cu tabla, tigle etc.), lucrari de placare (cu faianta, marmura etc.), lucrari de pardoseli, lucrari de zugraveli, vopsitorii, tapetari, lucrari de instalatii (sanitare, electrice, de gaze etc.). Ordinea normala de executie a lucrarilor la o constructie este urmatoarea: sapaturi, fundatii, schelet de rezistenta, zidarii, acopens, tencuieli, placari, pardoseli si, la urma, zugraveli, tapetari si vopsitorii.

1.2. Clasificarea lucrarilor de dulgherie

Lucrarile de dulgherie sunt foarte variate si se pot clasifica dupa criteriile prezentate in continuare.
a. Dupa locul in care se executa lucrarile, intâlnim:
- lucrari executate in ateliere;
- lucrari executate pe santiere;
b. Dupa importanta lucrarilor si gradul de calificare a muncii prestate, se realizeaza:
- lucrari cu caracter provizoriu sau auxiliar; in acest caz se executa elemente constructive (de exemplu: schelete, elemente de sprijinire a sapaturilor. cofraje etc.) care ajuta la confectionarea unor parti de constructie, iar a terminarea acestora, ele se demonteaza;
- lucrari cu caracter definitiv, care ramân permanent in componenta ctiei respective; in acest caz se confectioneaza fie constructii intregi (case. baracamente etc.), fie doar parti din acestea (schelete de rezistenta, pereti si plansee, acoperisuri etc.);
- lucrari de dulgherie secundare; in acest caz, se realizeaza diferite dispozitive si instalatii de santier necesare bunei desfasurari a lucrarilor, si anume cai de acces, instalatii de ridicat etc;
- lucrari de dulgherie speciale; aceste tipuri de lucrari se folosesc in cazul executarii unor constructii speciale: poduri, tuneluri, puturi etc.; ia aceste tipuri de lucrari este necesara o calificare deosebita a dulgherilor.
    Pe un santier de constructii, lucrarile de dulgherie au un rol important, alaturi de celelalte lucrari, iar dulgherul este unul din principalii muncitori, de zidari, betonisti, fierar - betonisti, cu care deseori conlucreaza. El are sansa sa lucreze cu o materie deosebita, lemnul, care nu trebuie risipita.
    In conditiile moderne, lemnul se foloseste in proportie de 85% la executarea elementelor si structurilor de rezistenta, si numai de 15-20% pentru cofraje, schele sau alte lucrari provizorii. Pe pian mondial, se constata o crestere anuala constanta, de 2,5 - 3,5%, a utilizarii lemnului in constructii.

Last Updated ( Jan 03, 2009 at 08:24 AM )

Mic dic?ionar al betonului:

Polls
Este oare binevenit un astfel de site?
  
Cine este Online
We have 3 guests online